• info [at] pegasus-xanthi.gr
  • 25413 03452
  • Κλεμανσώ 10

Προς Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

 

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης Ο ΠΗΓΑΣΟΣ, Επίσημο Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, πλημμυρισμένος από αισθήματα χαράς και περηφάνιας αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί δημόσια όλη την αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Εφηβικής Ομάδας Ποδηλασίας Πίστας καθώς και την Ομοσπονδία για τα καταπληκτικά αποτελέσματα που ήρθαν και εδραιώθηκαν μια και για πάντα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδηλατικό σύμπαν.

Οι νεαροί αθλητές ποδηλάτες μας

Κωνσταντίνος Λιβανός,

Παναγιώτης Καρατσιβής,

Βασίλης Μαυριγιαννάκης

Ηλίας Πατεράκης,

Βασίλης Ασημομύτης

και Σοφία Λιοδάκη

με ένα γνήσιο φουντάρισμα ψυχής, κατόρθωσαν και απαίτησαν υποταγή της αντοχής τους,αφοσιώνοντάς την στις θριαμβικές επιδρομές τους, απαιτώντας ταυτόχρονα αναγνώριση και σεβασμό από όλους τους συμμετέχοντες.

Επίσης θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προπονητικό τμήμα

Λάμπρο Βασιλόπουλο,

Παναγιώτη Μαρεντάκη

και Απόστολο Τσοπούρογλου,

για το αληθινό μεράκι τους.

 

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος Τσακιρίδης Αφεντούλης
Η Γενική Γραμματέας Παυλίδου Ιωάννα

Τον τελευταίο καιρό το τραγικό στοιχείο

μέσα στην καθημερινότητά μας,

συνεχίζει να τροφοδοτείται από θανατηφόρα δυστυχήματα ανάμεσα σε χρήστες ποδηλάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων. Μετά από το θλιβερό περιστατικό της Ξάνθης

με την απώλεια ενός ταλαντούχο εφήβου

του Μουσικού Σχολείου, το πανελλήνιο συγκλονίζεται από το πρόσφατο ποδηλατικό δράμα της Πτολεμαΐδας.

Τα λόγια όλων μας καθώς και οι σκέψεις μας είναι ένα τίποτα μπροστά στον άδικο χαμό.

Οι αιτίες εδώ και πολλά χρόνια συσσωρευμένες αρχίζουν να καρπίζουν τώρα στην ζωή μας πόνο και αίμα,

μιας και ποτέ όλοι μας δεν κοιτάξαμε κατάματα

τον ψεύτικο καθρέφτη της κοινωνίας μας και ποτέ δεν σπάσαμε την υποκριτική εικόνα της δοσοληψίας που περιλαμβάνεται ανάμεσα στα άθλια επιτεύγματα του θεσμικού οδοστρώματος της επικρατείας όλης

και του ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα της ικανότητας χρήσης των μηχανοκίνητων και της τήρησης του κώδικα ασφαλής κυκλοφορίας.

Τα παιδιά φύγαν τώρα.

Τα μαύρα ρούχα θα στοιχειώνουν για πάντα στην θύμηση και στο σώμα την πρόωρη χαμένη εικόνα του γέλιου. Ταπεινοί προσκυνητές στον Γολγοθά των οικογενειών σκύβουμε το κεφάλι μπροστά από τον πόνο τους.

Με μας είναι το ζητούμενο και το διαχρονικό αναπάντητο:

θα εξακολουθήσουμε να χειροκροτούμε την ακροβασία ανάμεσα στην παρακμή και στο λαχάνιασμα της Ζωής,

ή θα σπάσουμε επιτέλους κατά τόπους τους καθρέφτες των ψεύτικων ειδώλων.

 

Με θλίψη,

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ

Ξάνθη 18-5-2019

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αξιότιμε Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,


Πρόσφατα είδαμε στον τοπικό τύπο να επανέρχεται το θέμα της ασφαλτόστρωσης τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου, σ την περιοχή γνωστή στους Ξανθιώτες σαν «Θηλιά». Σύμφωνα με τη δημοσίευση το έργο αφορά 3,5 χιλιόμετρα (από την Μονή Καλαμούς μέχρι τα λιβάδια) και έχει προϋπολογισμό 565.000 ευρώ, κονδύλι που έχει διατεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ το Δασαρχείο Ξάνθης θα βγάλει την προκήρυξη για το έργο.

Η απόφαση της Περιφέρειας μας εξέπληξε γιατί μόλις ενάμιση χρόνο πριν, και μετά τις έντονες αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Ξάνθης, αποσύρθηκε η ίδια ακριβώς πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης με την επισήμανση ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταστροφική για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, για μια ακόμα φορά, τα προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο έργο, η μελέτη για το οποίο έγινε πολλά χρόνια πριν. Στο διάστημα που μεσολάβησε η περιοχή των Μοναστηριών –την οποία ο σχεδιαζόμενος ασφαλτόδρομος θα διασχίζει- έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο άθλησης και αναψυχής για χιλιάδες πολίτες αλλά και επισκέπτες της πόλης της Ξάνθης. Χρησιμοποιείται καθημερινά για βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα μέσα σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Οι σύλλογοί μας τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλλαν, με εθελοντική εργασία των μελών τους, στη δημιουργία υποδομών για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί, αφού ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο ενός τέτοιου χώρου, τόσο κοντά τους. Θεωρούμε ότι με την ασφαλτόστρωση και τη χρησιμοποίησή του σαν δρόμου σύνδεσης της Ξάνθης με κάποιους ορεινούς οικισμούς θα αυξηθεί η κίνηση αυτοκινήτων, καθώς και η ταχύτητά τους, κάτι που μας γεννά εύλογους φόβους για πρόκληση ατυχημάτων, μια και εκατοντάδες συμπολίτες μας - ανάμεσά τους και παιδιά- κινούνται καθημερινά πάνω στο δρόμο ή τον διασχίζουν σε αρκετά σημεία που διασταυρώνεται με τα μονοπάτια. Επίσης όσοι αθλούνται εκεί έχουν γνωρίζουν ότι τα ζαρκάδια της περιοχής κινούνται πολλές φορές πάνω στο δρόμο- μια και μέχρι τώρα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα. Προβληματιζόμαστε επίσης για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς αλλά και του όγκου των σκουπιδιών που δυστυχώς ακολουθεί κάθε διάνοιξη ή βελτίωση δρόμου στην περιοχή μας.

Το έργο αυτό, εκτός από την ζημιά που θα προκαλέσει, δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό σκοπό. Το θέμα επανέρχεται από άλλο φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα την στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Βουλγαρία που θα βελτιώσει και τη σύνδεση της ορεινής περιοχής με την Ξάνθη. Άλλωστε, αν ο δρόμος αυτός θεωρείται απαραίτητος για την επικοινωνία κάποιων ορεινών οικισμών με την πόλη μας αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση της πυροσβεστικής, χρειάζονται βελτίωση άλλα τμήματά του και όχι αυτό που αποφασίστηκε. Συγκεκριμένα, όπως και γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά το 4ο χλμ και τις Τουριστικές Κατοικίες 916, εκεί που η κλίση του δρόμου γίνεται μεγαλύτερη, οι συχνές καταστροφές από τις βροχές δυσχεραίνουν την κίνηση αυτοκινήτων.

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας δασικός δρόμος που εξυπηρετεί την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ξάνθης να μετατραπεί σε ασφαλτόδρομο, βάζοντας σε κίνδυνο ή διώχνοντας όλες αυτές τις ήπιες φυσιολατρικές και αθλητικές δράσεις και αλλάζοντας το χαρακτήρα του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Κάλλιστα το τμήμα αυτό του δασικού δρόμου μπορεί να βελτιωθεί με κατάλληλα τεχνικά έργα και επίστρωση με 3Α . Έτσι η χρησιμοποίησή του θα είναι πιο εύκολη αλλά και η επέμβαση θα είναι πιο ήπια και φιλική με το περιβάλλον και την υπάρχουσα χρήση του δρόμου.

Εμείς, οι τοπικοί φορείς που κάνουμε προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, προσφέροντάς τους ευκαιρίες και δυνατότητες άθλησης και φυσιολατρίας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε άστοχη επέμβαση που έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έγκριση του έργου από την Περιφέρεια έγινε απλά από λάθος αξιολόγηση και όχι για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς, όπως ευρέως ακούγεται στην Ξάνθη. Ελπίζουμε η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή και η ακύρωση εκτέλεσης του έργου αυτού να είναι οριστική ώστε να μην επανέλθει το θέμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να μη χρειαστεί η εντονότερη αντίδραση των συλλόγων μας.

 

Με τιμή,

 

Αφεντούλης Τσακιρίδης πρόεδρος του Π. Σ. Ξάνθης ΠΗΓΑΣΟΣ

Παναγιώτης Ντούμας πρόεδρος του Ε. Ο. Σ. Ξάνθης 

Ιωάννης Πυργελής πρόεδρος του Α. Π. Σ. Δρομέων Ξάνθης XanthiRunners

 

Στα Βάθρα και Πάλι οι Ποδηλάτες του ΠΗΓΑΣΟΥ

Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαΐου 2019 διοργανώθηκε το Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης και Αντοχής Μακεδονίας και Θράκης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, Επίσημο Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, με διπλές ομαδικές αποστολές εκπροσώπησε επάξια την Αγωνιστική Συλλογική Ποδηλασία της Περιοχής κατακτώντας για ακόμη μία φορά τιμητικές διακρίσεις.

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ

Μιχαήλ Άγγελος Ευστρατίου 3η Θέση και Χάλκινο Μετάλλιο

Γεώργιος Χαραλαμπίδης 5η Θέση

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης 9η Θέση

Δημήτριος Νάκος DNF

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Αντώνιος Χατζηνικολάου 7η Θέση

Δημήτριος Χριστοδούλου 14η Θέση

Αθανάσιος Χαλκίδης 22η Θέση

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΣΤΕΡΣ B

Ιωάννης Τσακμάκης 5η Θέση

Δημήτριος Σαββόπουλος 6η Θέση

Δημήτριος Τσολαρίδης 10η Θέση

 

ΑΝΤΟΧΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης 5η Θέση

Δημήτριος Νάκος DNF

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Σωτήριος Μαλάτος 10η Θέση

Αθανάσιος Χαλκίδης 13η Θέση

Δημήτριος Πανδράκης 21η Θέση

 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ


3η Θέση ο Γιώργος Τσουλουχάς
8η Θέση ο Μιχαήλ Άγγελος Ευστρατίου

Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, Επίσημο Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, στηρίζοντας τα ποδηλατικά δρώμενα της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στο 3ο ΜΤΒ Podilato.eu Cup - Velos Bike & Fun 2019 το Σάββατο 04/05/2019 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννας Τζάκη.
Ο αθλητής-ποδηλάτης μας Μιχαήλ Άγγελος Ευστρατίου στην κατηγορία των παμπαίδων, πιστοποιώντας την πολύ καλή αγωνιστική του κατάσταση κατάφερε και τερμάτισε στην 8η θέση, σε έναν αγώνα εξαιρετικά υψηλών αντοχών και τεχνικών απαιτήσεων.

Επίσης στην Κατηγορία Ανδρών 40+ ο ποδηλάτης μας Γιώργης Τσουλουχάς τερμάτισε στην 3η θέση κατακτώντας το Χάλκινο Μετάλλιο.

Με εκτίμηση
Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ