• info [at] pegasus-xanthi.gr
  • 25413 03452
  • Κλεμανσώ 10

Φ. Καραλίδης : η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης έμπρακτα  κοντά στο ποδήλατο!
Μοναδική εμπειρία η παραποτάμια ποδηλατο-διαδρομή του Κόσυνθου!

Άνευ προηγούμενου  ήταν η συμμετοχή κάθε είδους φίλων του ποδήλατου στην γιορτή «Α΄ ποδηλατο-ΞΑΝΘΕΙΑ 2013»  που έγιναν το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου στον ευρύτερο χώρο παραποτάμια του Κόσυνθου. Περισσότεροι από 200 ποδηλάτες μαζεύτηκαν και αναχώρησαν παρατεταγμένα από την κεντρική πλατεία, κατευθυνόμενοι προς το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ν. Ζυγού και το ανάχωμα του π. Κόσυνθου. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του προγράμματος στους παρευρισκόμενους από τον Αντιπρόεδρο του ΠΗΓΑΣΟΥ  Γ. Στεργίδη και τον έφορο Δ. Γκαγκαλίδη. Στην μεγάλη ποδηλατική παρέα συμμετείχαν γονείς με μικρά παιδιά (σε ποδηλατικά καρεκλάκια), μαθητές, φοιτητές, βετεράνοι του ποδήλατου και κάθε είδους φίλος του ποδήλατου που εκμεταλλεύτηκε το ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό.

Η  Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και ο ποδηλατικός σύλλογος ΠΗΓΑΣΟΣ είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης που εξελίχθηκε σε ένα περιβαλλοντικό φεστιβάλ του ποδήλατου που τα είχε όλα: 

  • Συμβολικό πέρασμα από το χώρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Ν. Ζυγού, καθώς ο δήμος Αβδήρων έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες παραχώρησης της διαχείρισης του συγκεκριμένου χώρου στον ΠΗΓΑΣΟ.
  • Περιβαλλοντική παραποτάμια διαδρομή στο ανάχωμα του Κόσυνθου, περνώντας από τα χωριά Βαφέικα, Κουτσό και Πολύσιτο και αναδεικνύοντας το φυσιολατρικό πλεονέκτημα της Ξάνθης που μπορεί έκδηλα να συνδυαστεί με το ποδήλατο.
  • Ποδηλατο-παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ισορροπίας από τους υπεύθυνους του Παιδικού- Αστικού τμήματος με έμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή και την ασφαλή οδήγηση.
  • Φαγητό και διασκέδαση, καθώς είχαν προβλεφθεί τα απαραίτητα εδέσματα συνοδευόμενα από μουσική και τραγούδια.

Ο  αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης συνεχάρει από κοντά τους συνδιοργανωτές του ΠΗΓΑΣΟΥ ενώ δήλωσε την απρόσκοπτη βοήθεια της περιφέρειας στην ανάπτυξη της ποδηλασίας ως άθλημα αλλά και ως μέσω μεταφοράς και μετακίνησης.

«Πιστεύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό της Ξάνθης και στην παραπέρα ανάπτυξή του και νομίζουμε ότι ένα μεγάλο μερίδιο σε αυτές τις δραστηριότητες έχει να κάνει με το ποδήλατο και την εξέλιξη που ραγδαία γνωρίζει στις μέρες μας» τόνισε ο κ. Καραλίδης, απολαμβάνοντας το παραποτάμιο τοπίο και την επαφή με τη φύση που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μικροί και μεγάλοι.

Στις ξεχωριστές παρουσίες της ποδηλατο-γιορτής να σημειωθεί η επιβλητική παρουσία του επίτιμου προέδρου του ΠΗΓΑΣΟΥ Αντώνη Μαστράφη, που ενώνει με τον καλύτερο τρόπο την παλιά με τη νέα γενιά των ποδηλατιστών, ενώ να επισημανθεί και η συμμετοχή ατόμων ΑΜΕΑ με ειδικής κατασκευής ποδήλατα, που ακολούθησαν όλα τα δρώμενα.  Ο ταμίας Μιχάλης Σπανίδης ανέλαβε για μια ακόμη φορά ρόλο οικοδεσπότη για τον ΠΗΓΑΣΟ, ενώ πολύτιμη αποδείχτηκε η συνεισφορά των αθλητών- εθελοντών που βοήθησαν ουσιαστικά να στηθεί το μεγάλο πανηγύρι του ποδήλατου. Ξεχώρισαν η αυτοσχέδια πίστα mountain bike που δημιουργήθηκε στον ευρύτερο χώρο και περιλάμβανε μέχρι και «υδάτινο πέρασμα» των ποδηλατιστών, κάτι που συνεπήρε τους μικρούς φίλους και «στεναχώρησε» τις μαμάδες βλέποντας τα λασπωμένα και λερωμένα ρούχα των παιδιών τους !!

Τέλος να αναφερθεί και η «τεχνική υποστήριξη» του Κώστα Τσουνάκου που συνόδευε με αυτοκίνητο – βοήθειας τις ποδηλατο-πορείες «μαζεύοντας» πολλές φορές τους άτυχους που είχαν μηχανικές βλάβες.

Αξίζει να τονιστεί ότι έντονα προβλήθηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ξάνθης στις περιβαλλοντικές ομορφιές και στα στοχευόμενα σημεία που μπορούν να αναδειχθούν με την παρουσία και την διαμόρφωση κατάλληλης οδικής «ποδηλατικής» πρόσβασης με το ποδήλατο. Σε μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά και μοναδικά βουνό, θάλασσα, λίμνες και ποτάμια είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία διαδρομών που θα αναδείξουν και θα προβάλλουν τον εναλλακτικό τουρισμό καθώς και το άτυπο δίκτυο «ποδηλατο-διαδρομών» ποικίλλων περιβαλλοντικών και ιστορικο-πολιτιστικών περιοχών.

Κορωνίδα των παραπάνω δράσεων αποτελεί η μοναδικού αισθητικού κάλλους και ομορφιάς παραποτάμια ποδηλατο-διαδρομή στο Ν.Δ ανάχωμα του π. Κόσυνθου, μήκους 18 χλμ, που αρχίζει τυπικά από την περιοχή του Λιμνίου Ξάνθης (γέφυρα Σαμακώβ), περνά από τα σημεία :  αεροδρόμιο Ζυγού, γέφυρα Πηγαδίων, Βαφέικα, Κουτσό, Πολύσιτο και Σέλινο, καταλήγοντας στη λίμνη Βιστωνίδας και περνώντας από βιότοπους και περιοχές μοναδικής ομορφιάς.

Ευχή όλων όσων συμμετείχαν στα Α΄ ποδηλατο- ΞΑΝΘΕΙΑ 2013 ήταν να μπορέσουν να καθιερωθούν στους εορταστικούς θεσμούς της Ξάνθης και να εξελιχθούν ακόμη παραπέρα αποτελώντας το Ξανθιώτικο River – party της φύσης και του ποδήλατου, εμπλουτισμένο με στοιχεία ιστορίας, πολιτισμού και τουριστικής προβολής της περιοχής μας.

Για την ιστορία να σημειωθεί  ότι χορηγός επικοινωνίας ανέλαβε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, που στόχευσε αυτή τη φορά ειδικότερα στα σχολεία, γεμίζοντας με αφίσες και ενημερωτικό υλικό τις σχολικές μονάδες, προσφέροντας παράλληλα και ένα «συμβολικό δώρο» στον μαθητικό κόπο που πρόσφατα κατέβαλλαν λόγω της εξεταστικής περιόδου σε Γυμνάσια και Λύκεια του νομού.  

Επόμενη «κοινωνική δράση» για τον ΠΗΓΑΣΟ  είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιουνίου, όπου στην καθιερωμένη νυχτερινή ποδηλατο-βόλτα της Τετάρτης θα υπάρξει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ προκειμένου να εορταστεί η παγκόσμια ημέρα των εξαρτημένων ατόμων. Θα διανεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες ποδηλάτες γιλέκα και μπαλόνια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο,  έχοντας μονάχα «χρήσιμες» για τη υγεία εξαρτήσεις όπως την ενασχόληση με το ποδήλατο.