• info [at] pegasus-xanthi.gr
  • 25413 03452
  • Κλεμανσώ 10

Φώναξαν  90  ποδηλάτες  στην Κεντρική πλατεία - Ακολούθησε   Ποδηλατοβόλτα προς Κιμμέρια - Πηγάδια


Περισσότεροι από 90 ποδηλάτες ένωσαν την φωνή, τη διάθεση και ιδιαίτερα την αγάπη για το ποδήλατο και «φώναξαν»  από την κεντρική πλατεία της πόλης, ότι το ερχόμενο έτος 2013 πρόκειται να είναι η «Ποδηλατική χρονιά της Ξάνθης».

Είχε προηγηθεί  αθλητική – εκπαιδευτική πρωτοβουλία του 2ου Γ/σιου Ξάνθης να «ενώσει» περισσότερους από 80 μαθητές των σχολείων (2ο, 7ο Γ/σιο και 2ο ΕΠΑΛ) και υπό την κυκλοφοριακή καθοδήγηση του Ποδηλατικού συλλόγου «Πήγασος Ξάνθης», να πραγματοποιηθεί ποδηλατοβόλτα στη διαδρομή  Ξάνθη – Κιμμέρια – Πηγάδια – Ξάνθη.

Το ποδηλατικό ραντεβού είχε προετοιμαστεί με απόλυτη επιμέλεια και επιτυχία για την Κυριακή 2/1/2012 και σε αυτό βοήθησαν τόσο οι καιρικές συνθήκες (μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έβρεξε) αλλά ιδιαίτερα η παρουσία και πολύτιμη συμπαράσταση του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης. Κάτω από τις οδηγίες του δ/ντη κ. Ρίζου, παρευρέθησαν 2 περιπολικά, «μεταφέροντας» και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση των μαθητών από όπου περνούσαν.

Προς την ίδια κατεύθυνση καθοριστική ήταν η «κυκλοφοριακή καθοδήγηση» που παρείχαν τα 8 μέλη του Ποδηλατικού συλλόγου Πήγασος, με τον οποίο φαίνεται να οριστικοποιείται και επίσημα (παρουσία γυμναστή – καθηγητή στο ΔΣ του Πήγασου) η συνεργασία και δημιουργία παιδικού τμήματος ποδηλασίας στον Ξανθιώτικο σύλλογο.

Η αφετηρία και η εκκίνηση της εκδήλωσης δόθηκε από το πάρκο του Λιμνίου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις τελευταίες οδηγίες αλλά και το δρομολόγιο της πορείας.

Ο δ/ντης του 2ου Γ/σιου Πρόδρομος Νταουτίδης έδωσε το σήμα της εκκίνησης και την δυνατότητα στους 100 περίπου ποδηλάτες να γεμίσουν  (από την γέφυρα του π. Κόσυνθου έως το τέλος) την οδό Βας. Σοφίας. 

Στην «ποδηλατοβόλτα»  συμμετείχαν ακόμη περίπου 10 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία σύμπραξης, ενώ αξίζει να τονιστεί η μέριμνα του 7ου Γ/σιου (Α. Ιωαννίδης) για την παραλαβή των μαθητών που αντιμετώπιζαν μηχανικές βλάβες από ειδικά διαμορφωμένο όχημα.

Στα θετικά της διοργάνωσης η διανομή φωσφωριζόμενων γιλέκων από τον Πήγασο στα μέλη – επιτήρησης εξασφαλίζοντας την οριοθέτηση της πομπής, αλλά και η προσφορά «ξηράς τροφής» στους μαθητές που συμμετείχαν (παστέλι) δείχνοντας και τονίζοντας την ενδεδειγμένη αθλητική διατροφή των ποδηλατών.

Στο διάλλειμα που πραγματοποιήθηκε έξω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της SKODA ΞΑΝΘΗΣ στα Πηγάδια, μαθητές και  εκπ/κοι παρακολούθησαν επιδείξεις ποδηλατικών συμβουλών (αλλαγή λάστιχου, ιδανικό ύψος, οδηγίες διατροφής κα), από τον Παναγιώτη Σαρίκο (μέλος Πήγασος), αλλά και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το ποδήλατο.

Φυσικά ήταν μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση, να διασκεδάσουν και να αθληθούν στην ποδηλασία.

Στους παρευρισκόμενους απηύθυνε χαιρετισμό ο επίτιμος πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου Πήγασος Αντώνης Μαστράφης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να τηρούνται όλες οι συνθήκες εξοπλισμού προς ασφαλή ποδηλατική οδήγηση.

Ο πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου Βασίλης Ποιμενίδης τόνισε την αρχή που πραγματοποιείται στον Πήγασο με την δημιουργία από το 2013 παιδικού και αστικού τμήματος (πόλης) ποδηλασίας, μετά από καθολική απαίτηση πολλών Ξανθιωτών και προκειμένου να συνυπάρχει αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα για παιδιά (κάτω των 15 ετών) αλλά και ενήλικες  που αγαπούν το ποδήλατο ως μέσο άθλησης, μετακίνησης και διασκέδασης.

Ο Γ. Γραμματέας κ. Ζαφειριάδης και ο ταμίας κ. Σπανίδης δεσμεύτηκαν στους συμμετέχοντες για πολυποίκιλλες αλλά και εντυπωσιακές δραστηριότητες στο  νέο καλεντάρι δράσεων του ποδηλατικού συλλόγου Πήγασος, που σύντομα θα εκδοθεί και διανεμηθεί στους μαθητές, σε συνεργασία με τον νέο έφορο των αντίστοιχων τμημάτων (παιδικό – αστικό).

Η εκδήλωση έκλεισε με την επιστροφή των ποδηλατών από την Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής και την εντυπωσιακή είσοδό τους στην κεντρική πλατεία της πόλης, τραβώντας τα βλέμματα περαστικών και θαμώνων.

Στα άμεσα σχέδια της περιβαλλοντικής ποδηλατικής ομάδας των σχολείων σύμπραξης, αλλά και των νεοσύστατων ποδηλατικών τμημάτων του Πήγασου είναι η καθιέρωση μόνιμων δράσεων όπως :

  • Καθιέρωση  15 θήμερης ημερήσιας ποδηλατοβόλτας στα περίχωρα της πόλης
  • Καθιέρωση   εβδομαδιαίας καλοκαιρινής βραδινής ποδηλατοβόλτας εντός πόλης (από 1/05 – 30/9 κάθε Πέμπτη 9,30μμ)
  • Μηνιαία  παιδικές δράσεις εντός περιορισμένου χώρου («Ποδηλατο στίβος  - αυλή  2ου Γ/σιου)
  • Διεξαγωγή  «Ποδηλατο – παιχνιδιών»   (Κυνήγι θησαυρού  (Alley cat κα)
  • Ημερίδες κυκλοφοριακής αγωγής
  • Επιδείξεις ποδηλατικού εξοπλισμού ασφαλείας
  • Τακτικές εκπαιδευτικές επισκέψεις – ενημερώσεις για το ποδήλατο σε σχολεία

Από όλα τα παραπάνω το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι το ερχόμενο έτος 2013 πρόκειται να είναι το «Ποδηλατικό έτος της Ξάνθης» !!!

Η διάθεση και αγάπη για το ποδήλατο είναι πλέον δεδομένη σε σχολεία, συλλόγους, αλλά και παιδιά, ενήλικες και πολλούς Ξανθιώτες, που ολοένα αυξάνονται !

Το μέλλον είναι το ποδήλατο και η αρχή έγινε  !!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ